Moltes voltes, ens agrada molt una cançó per la seua melodia, la seua lletra o per allò que ens transmet, però en moltíssimes cançons, la música va acompanyada també d’unes imatges. Aquesta història musical contada a través d’unes imatges és el que anomenem videoclip.

Moltes voltes no pensem amb tota la feina que porta darrere aquesta creació, però us puc assegurar que n’és molta. Aprofitant que la xaranga de la qual forme part hem enregistrat un videoclip aquests Nadals, he aprofitat per a parlar amb els tècnics de sò i vídeo, per a que ens conten quin és el procés complet de creació d’un videoclip.
De ben segur que us sorprendrà!
Santa Claus is coming to town – Musicadversion i Xaranga Reality Show.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=b5HS9SLRfkU]
Per a explicar el procés d’una manera completa, presentem a les dues formacions que participen en el vídeo.
Per una banda apareix la Xaranga Reality Show, una formació creada a Vila-real i formada per onze amics que s’han convertit en una gran família, amb molta experiència tant en l’àmbit de la música de carrer com en la de sala. Han actuat en moltíssims tipus d’esdeveniments al llarg dels vora 10 anys que porten tocant en aquest àmbit. Alguns dels components, també es dediquen de manera professional a la música.
D’altra banda, Musicadversion. Un projecte recent, format per Esmeralda Navarro, Alberto Gómez i Marc Adsuara. Tots ells amics i excomponents de l’Orquestra Montesol. Graven setmanalment versions de temes que els agraden, amb l´única finalitat de passar-ho bé fent coses de qualitat. A més, tenen la sort de comptar amb dos amics, Alex Tomás i Cristian Juarez, encarregats del so i el vídeo. Al projecte s’han anant sumant molts músics i amics que han realitzat col·laboracions.

Ara que ja coneixem les dues formacions que apareixen en el vídeo, donem pas a procés de creació tant del so com del vídeo.
Parlem amb Alex Tomás, tècnic de so.
Em dic Alex Tomàs, i forme part d’un col·lectiu anomenat DeMarjal, que ens dediquem des de fa uns cinc o sis anys, a tot tipus d’enregistraments i creacions Audiovisuals.
Jo soc actualment l’encarregat de la part del So a les gravacions musicals i a tot tipus de projectes com poden ser els curtmetratges o els Spots en que participem junt als companys de Lluerna Creació Audiovisual.
A part d’això, també treballe de forma freelance per a distintes empreses que decideixen contractar-me, com en el cas de Presto Music Produccions, amb qui treballe de forma més o menys regular.
– Que s’ha d’estudiar per tal de poder realitzar un enregistrament de so?
Per a fer un enregistrament de so, en l’actualitat no es necessari tenir una gran quantitat d’estudis previs, ja que tenim moltes ferramentes fàcils d’utilitzar i aconseguir en l’àmbit domèstic. No obstant, està bé complementar l’experiència que es puga adquirir de forma autònoma, amb un cicle professional superior, de tècnic de so. En aquests cursos es posen en pràctica moltes situacions en les que es pot trobar un tècnic al món real, a més de posar l’estudiant en contacte directe amb una gran varietat d’equips professionals. També son interessants per allò d’entendre la física d’un element tant abstracte a voltes, com es el so.
– Quin procés comporta la gravació d’una cançó?
En el meu cas, solc utilitzar el mètode anomenat «Overdub» el qual està basat en la gravació per capes o per pistes, de manera que es va enregistrant instrument a instrument sobre una referència temporal que es el metrònom. Es un procés similar al de fer un puzzle, ja que es van afegint una sèrie de peces sonores que van encaixant entre sí fins que tens tots els instruments sonant com a la cançó final.
No obstant, també realitzem gravacions en directe amb distints sistemes, bé seguint amb el Overdub o a través d’equips de directe com pot ser una taula de mescles o gravadores portàtils en el cas dels curtmetratges.
– En el cas d’aquest vídeo, com s’ha gravat?
En el cas de la cançó de Musicadversión, vam seguir un procés Overdub com el descrit anteriorment. Sempre comencem per consolidar una base rítmica i armònica sobre la que construir el puzzle, i en aquest cas son el combo format per bateria, baix i guitarra. Un cop tenim aquesta estructura definida ja gravem la resta de instruments com el piano i la secció de vents i percussió, completant així tota la música del tema, per afegir-li finalment les veus com si cantarem sobre la pista de un Karaoke.
– Per a 2 minuts de cançó aproximadament, quantes hores de feina d’enregistrament i muntatge hi ha?
Tant al tractament de so com al de vídeo, es fan servir una quantitat d’hores que mai ningú imaginaria. En aquest cas, per a una cançó de 2 minuts, es possible que hagem tardat unes 9 o 10 hores sols en enregistrar el so, a part de la postproducció i del temps homònim de la part de vídeo (gravació i muntatge). També degut a la quantitat d’instruments i músics que intervenen en aquest cas, que son més d’una vintena.
– Quin material s’ha necessitat per a l’enregistrament de la cançó per al videoclip?
Entrant en detalls més tècnics, per a aquesta cançó s’han utilitzat una sèrie d’equips que dividirem en tres grups:
– Equip de gravació: Un ordinador portàtil amb una «Interface» que s’utilitza per gravar distints canals simultanis, que son amplificats en un «previ valvular» .
– Equip de microfonia i miscel·lània: Una varietat de micròfons que s’han usat en funció de cada Instrument, ja que s’utilitza un distint per a cada tipus d’instrument. Per exemple el vent metall s’ha gravat amb un micròfon dinàmic cardioide com es el Shure SM57, la fusta amb un micro de condensador de gran diafragma com es el AKG C3000 i les veus amb un Neumann TLM 102.
A banda, també cal contar amb els suports i els cables necessaris amb els que muntarem el micròfons i els connectarem al sistema de gravació digital, així com els Auriculars que utilitzen els músics per escoltar la referència del que ja hi ha gravat, així com allò que estan interpretant ells mateixos.
-Equip de monitorització i mescla: Uns altaveus «near-field» de coloració neutra, per escoltar fidelment tots els canvis que hagen de sofrir els distints àudios. També cal contar amb un acondicionament acústic que ajude a percebre bé tots els processos que fem a la postproducció.

Una volta s’ha enregistrat l’àudio, queda la part d’imatge. La gravació i muntatge del videoclip. Per a conèixer més sobre aquesta part, parlem amb Cristian Juárez.
Mi nombre es Cristian Juárez y se podria decir que soy un proyecto de emprendedor, ya que de momento todo el trabajo que hago me lo tomo como unas prácticas personales para mejorar y poder alcanzar el nivel más profesional posible. En este sentido trabajo solo, pero si que suelo tener trabajo temporal en otras empresas haciendo otros tipos de vídeos totalmente distintos.
– Que s’ha d’estudiar per tal de poder realitzar un videoclip?
Los estudios son de tipo audiovisual. Ya sea comuniación audiovisual, imagen, realización etc… En definitiva, cualquier curso que te enseñe a usar una càmara, a componer una imagen y a crear a través de ella.
– Quin procés comporta la creació i l’enregistrament d’un videoclip musical?
Los procesos son varios:
En primer lugar la producción, donde se tienen que cuadrar fechas, horarios, lugares y otros muchos factores. Este proceso suele ir de la mano del cliente en este tipo de vídeos, por lo que el realizador suele necesitar imágenes de la localización para comenzar un planteamiento de cómo hará la grabación. Esta producción incluye en muchos casos la elaboración de un storyboard que determinará que planos se grabarán.
Una vez hecha toda la producción llega el día de la grabación y toca filmar. En ese momento se trata de plasmar lo que se ha planteado anteriormente en la cámara. Cosa que no siempre es posible al 100% porque siempre hay factores en contra. Dado este caso vale la pena grabar material de más para poder cubrir cualquier momento delicado.
Finalmente la edición que se divide en 2 procesos bajo mi punto de vista, uno de ellos es el montaje, donde se unen planos a ritmo de la música. Y el segundo de ellos sería la postproducción, donde se añaden efectos, retoque de color etc..
– En el cas d’aquest vídeo, com s’ha enregistrat?
Este vídeo ha sido toda una prueba de fuego, debido a que había mucho músico que grabar en muy poco tiempo en relación. Además, como factor en contra tuvimos que repetir muchos planos a causa de no conseguir la iluminación idónea. Pero con todo esto en contra, creo que ha quedado un vídeo bastante guay.
– Per a 2 minuts de vídeo aproximadament, quantes hores de feina d’enregistrament i muntatge hi ha?
Bastantes, 3:30h que puede durar grabar todas las tomas en las circustancias que tuvimos.
Pero luego de edición se necesitan 2 ó 3 días completos como mínimo para ensamblar, retocar y adecuar al gusto del cliente.
– Quin material s’ha necessitat per a l’enregistrament del videoclip?
El material para este videoclip ha sido mínimo. Mi cámara Sony A7sII y un trípode, que en la mayoría de casos no uso. Esto con los programas de edición pertinentes como Premiere y After Effects es suficiente.
En otros videoclips he empleado un estabilizador de movimiento Ronin-M y 2 focos led para apoyar las luces.
Com hem pogut comprovar, hi ha una gran tasca darrere d’un vídeo musical. I tu, pensaves que hi havia tota aquesta feina en els videoclips?
Si t’ha agradat l’article, no oblides seguir-nos a les xarxes socials i compartir per a que més gent ho puga veure.