El Govern d’Espanya declararà les bandes de música de la Comunitat Valenciana patrimoni cultural inmaterial.

Les Bandes de Música ja van ser declarades BIC en 2018 i representen un moviment artístic i social únic en el món.

Foto: FSMCV

La Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, s’ha reunit aquesta semana amb José Manuel Rodríguez Uribes, Ministre de Cultura i amb Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana per a fer un repàs de la situació de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i traslladar les peticions de FSMCV.

En la reunió, el Ministre ha anunciat que el Govern d’Espanya declararà les bandes de música de la Comunitat Valenciana com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial a proposta de la Generalitat i del Ministeri de Cultura i Esport.
La presidenta de FSMCV ha valorat l’anunci realitzat pel Ministre com “un avanç importantíssim” en el reconeixement i la protecció patrimonial de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, que ja van ser declarades BIC en 2018 i que representen, amb més de 1.100 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis un moviment artístic i social únic en el món”.

La iniciativa, presa conjuntament per totes dues administracions, té com a objectiu el reconeixement del conjunt de societats musicals i bandes que es vertebren i desenvolupen en tot l’àmbit de la Comunitat Valenciana. “Les bandes de música vertebren la Comunitat Valenciana i aquest reconeixement és una cosa molt positiva en el qual treballarem”, ha subratllat el ministre.

Així mateix, en la reunió la Federació ha proposat canvis en la legislació fiscal de les Societats Musicals o Associacions sense ànim de lucre culturals. En concret, la Presidenta ha defensat la baixada de la tributació en l’impost de les Societats Musicals del 25% al 10%, a més d’una baixada de l’IVA dels instruments del 21% al 10%, i canvis en la Llei de l’IRPF/Voluntariat per a aconseguir que les compensacions rebudes per realitzar voluntariat queden exemptes d’incloure’s en l’impost de la renda de les persones físiques.

D’altra banda, la FSMCV ha presentat davant el Ministre de Cultura un nou projecte que persegueix la declaració de les Societats Musicals com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO després d’aconseguir en 2018 la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural.