Construeix a casa un escenari d’òpera amb aquesta activitat didàctica

Les Arts ens porta aquesta activitat per als més menuts de la casa, perfecta per a realitzar aquestes vacances.

Maqueta del camió escenari que pots construir a casa

El Palau de les Arts ensenya al públic infantil com construir un escenari d’òpera a casa, gràcies a la seua nova proposta didàctica amb motiu de la quarta edició de ‘Els Arts Volant’.

‘Construeix la teua òpera’ és un exercici que conjumina educació plàstica i llenguatge teatral amb la confecció d’un retallable a escala 1.33 del camió escenari amb el qual ‘Les Arts Volant’ porta representacions d’òpera per diversos punts de la geografia valenciana.

L’objectiu d’aquesta proposta de ‘Les Arts és Educació’ és desenvolupar i ampliar la creativitat de xiquets i xiquetes, així com el seu coneixement artístic i cultural mitjançant el joc i les manualitats. 

‘Construeix la teua òpera’ s’articula en tres fases i pot realitzar-se a casa seguint les indicacions del vídeo tutorial que adjunte a continuació:

Per a la fabricació de la maqueta tan sols són necessaris materials comuns en qualsevol llar com ara cola, tisores, bolígraf, llapis de colors, cinta adhesiva, caixes de cartó, agulles, a més de les plantilles impreses que serviran com a guia de treball i que poden descarregar-se en aquest enllaç. 

La primera fase d’aquesta proposta està destinada a la confecció de l’estructura del camió-escenari. Aquest procés, a més d’estimular les habilitats plàstiques, permet als ‘futurs empresaris d’òpera’ comprendre i assimilar el vocabulari imprescindible de l’escenari: per a què serveix la jàssena, quins tipus de teló hi ha o quin espai abasta la caixa escènica, entre altres qüestions. 

Una vegada construïda la reproducció en cartó i paper de ‘Els Arts Volant’, el programa didàctic proposa un concurs per als futurs professionals del sector: la creació del seu propi espectacle operístic, per al qual han d’inventar un argument, desenvolupar els seus personatges i dissenyar els seus propis decorats i ‘attrezzo’. 

Una vegada tinguen el resultat, hauran de pujar una foto del mateix a través del compte de Twitter @PalauLesArts. Solament per participar, entraran en un sorteig en el qual podran aconseguir accés gratuït, al costat de dos acompanyants, a una de les propostes de ‘Els Arts és Educació’ de la temporada 2020-2021. 

‘Els Arts és Educació’ llançarà dos pròxims lliuraments de ‘Construeix la teua òpera’, en les quals es podran reproduir els decorats dels dos títols que, fins hui, han format part del repertori de ‘Els Arts Volant’: ‘Bastià i Bastiana’, de Mozart, i ‘El tutor burlat’, del valencià Martín i Soler.

Les Arts és Educació 


El programa educatiu de Les Arts ha consolidat una oferta per a la temporada 2020-2021 que aconsegueix totes les edats i audiències: bebés, estudiants d’Educació Infantil, de Primària, de Secundària, de Formació Professional, d’ensenyaments de règim especial, d’universitat, de formació de persones adultes, a més de tindre un apartat dedicat al públic familiar. 

Espectacles com ‘Babies Only’, ‘Sent la música’, ‘Conta’m una òpera’; sessions de treball com ‘Tots a Cor’, ‘L’òpera en construcció’, ‘Un matí amb’ o ‘Splash’, a més de tallers didàctics, articulen les principals accions, a les quals se sumen dos nous espectacles per al nou curs: ‘Arenes musicals’ i ‘Pulcinella’. 

‘Els Arts és Educació’ també es responsabilitza d’altres accions com el seguiment i la coordinació del programa ‘LÓVA’ (‘L’òpera com a vehicle d’aprenentatge’), la planificació de funcions didàctiques dels espectacles representats en el Teatre Martín i Soler, a més de les col·laboracions en l’àmbit universitari amb l’UJI de Castelló, la UPV, la UV i la UNED d’Alzira.