Tirorí – tirorí, l’arribada dels Reis d’Orient i cançons populars

reism

Com cada 5 de gener, aquesta nit serà la nit més màgica de l’any, i és que els Reis Mags arriben a totes les cases per omplir-les d’il·lusió i  màgia.

La música estarà present en els instants previs, ja que en la majoria de cavalcades desfilaran  bandes de música, tambors o cornetes.

Aquest any, per exemple, a la cavalcada de la ciutat de València, desfilaran 8 bandes de música. Però també hi haurà una novetat. Al finalitzar la cavalcada, hi haurà un espectacle piromusical, amb la música en directe de la Banda Municipal de València i la pirotècnia de Peñaroja.

Però, a la ciutat de Vila-real, la música a banda de ser protagonista en la cavalcada de la mà de la banda de música, els dolçainers i tabaleters o els grups de tambors, també ho es per part de totes les xiquetes i xiquets i les seues famílies.

A Vila-real és tradicional el cant del Tirorí – Tirorí. Una cançó popular i tradicional que any rere any es canta per a rebre als Reis Mags i per a recollir els regals. El podem escoltar tant al pas dels Reis a la cavalcada, com per a recollir els regals el dia de Reis al matí.

La lletra que es canta actualment és aquesta:

Tirorí, tirorí

senyor rei, jo estic ací

palla i garrofes, tot per al seu rossí

casques i avellanes, tot per a mi.

Però com que s’ha anat transmetent de generació en generació de manera oral, es coneix que hi ha diferents versions del Tirorí a diverses localitats de La Plana. A Vila-real és on més importància ha tingut, ja que encara a dia de hui es seguix cantant, però hi ha constància de que a localitats com Onda o Borriana també es canta.

Al següent enllaç podeu escoltar el cant tradicional del Tirorí, però hui, la banda de música infantil “La Glüps Band” ens ha presentat la versió rockera que ha enregistrat d’aquesta cançó.
La podeu escoltar en aquest vídeo.

I al vostre poble o ciutat, teniu alguna cançó tradicional per al dia de Reis? Sabeu d’algun lloc on també es cante el Tirorí? Conteu-nos i mantenim vives les tradicions a través de la música!