Txarango, a l’entrevista d’abril

17038644_1384621901587903_723849252907965213_o
Foto: Txarango

Aquest mes entreviste a Txarango, un grup que té els seus inicis a l’hivern de l’any 2010 a Barcelona i que després de publicar al 2012 el primer treball “Benvinguts al llarg viatge”, es consoliden ràpidament com a una de les bandes de referència del panorama musical català. Aplegant el reconeixement del públic i la crítica i recollint incomptables guardons al llarg de les dues gires internacionals que acompanyen el disc “Benvinguts al llarg viatge 2012” i “Music and Revolution Tour 2013”. Després de recórrer els escenaris dels Països Catalans, Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Dinamarca i Anglaterra; conclouen finalment la gira “Music And Revolution 2013” en un concert al País Valencià acompanyant a Obrint Pas en el seu últim concert després de 20 anys sobre els escenaris.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2GGYFZmucqM]
Durant la tardor del 2012 enregistren el tema inèdit “Som Persones” per recaptar diners en la lluita contra el càncer a través del disc solidari de La Marató de TV3.

La primavera del 2013 omplen el Palau de la Música Catalana en un dels concerts més prestigiosos de tota la trajectòria del grup. Un concert que és enregistrat i emès per la Televisió pública catalana. També sumen forces amb Ràdio Nikosia (Ràdio Barcelonina realitzada per persones diagnosticades amb problemes de salut mental) i, juntament amb molts altres artistes com Manu Chao o Che sudaka, editen el disc “Mundo Nikosia” que pretén finançar i mantenir viva la mateixa ràdio.

A la tardor d’aquest mateix any uneixen les forces amb el Circ Cric i creen l’espectacle solidari “S’enlaira” que aconsegueix finançar una expedició de l’ONG Pallassos Sense Fronteres als camps de refugiats del Líban.

Actualment, Txarango ha tret a llum el seu nou disc, El cor de la Terra, amb el qual giraran per tot el món.

Apagueu el món i encendrem els somnis!

15326051_1299021280147966_7315437905742412673_o.jpg
Foto: Txarango

 -Estem encantats de tindre al blog a TXARANGO. Per a començar m’agradaria que ens contareu com van ser els inicis del grup i la vostra evolució al llarg dels anys.

Aquesta aventura la vàrem començar ara fa 7 anys pels carrers del barri gòtic de Barcelona. Uns quants del grup estàvem estudiant allà i ens passàvem el dia tocant pels carrers d’una ciutat que ens va enamorar. Allà va ser on varen néixer les primers melodies del que després seria Txarango. De fet el nom del grup neix com a homenatge d’aquella època. El “Charango” és un instrument de corda dels Andes i com que és petit sempre el portàvem a sobre per tocar i compartir música. Quan vàrem formar el grup vàrem catalanitzar el nom i Txarango va esdevenir el nostre homenatge a aquella música de carrer.
A partir d’aquí ha nascut un EP, 3 discos, 5 gires i concerts inoblidables arreu del món.

-Podríem dir que Txarango és més que música. Heu estat en més de 20 països i a banda de fer música, transmeteu missatges amb els vostres fets a la població. Com és l’experiència d’estar en contacte en tants països i cultures diferents? Quin és el viatge que més us ha impactat o aportat més coses?
Viatjar és una de les grans sorts que tenim com a grup de música i com a grup d’amics. Sempre havíem somiat en viatjar a través de la música i tenim l’oportunitat de fer-ho. Viatjar ens fa créixer molt a nivell musical i a nivell humà.
És difícil poder escollir un viatge. Amb tots hem après moltes coses, i de fet el nostre disc nou és una mica un quadren de viatge d’aquests viatges.

-La música no entén de fronteres, i vosaltres ho vau demostrar en el viatge a Idomeni en suport als refugiats. Com sorgix l’idea d’anar allà? Què vàreu sentir vivint de primera mà la realitat d’aquestes persones? En el vídeo amb els resum del viatge podem veure com a través de la música, vàreu aconseguir durant uns minuts que s’oblidaren dels problemes i tingueren uns minuts de felicitat.
La idea del primer viatge a Idomeni va sortir quan vàrem arribar d’un viatge a Senegal. Havíem estat a l’Àfrica on tothom ens havia rebut amb els braços oberts i nosaltres no paràvem de veure pels mitjans com la nostra Europa donava l’esquena a milers de persones que cercaven refugi escapant de l’horror. Vàrem decidir que volíem anar a conèixer en primera persona. Vàrem agafar els instruments i al cap de 5 dies ja érem a Grècia. Allà vàrem conèixer la tristesa i la deshumanitat de l’Europa fortalesa i vàrem conèixer moltes persones lluminoses amb qui vàrem compartir moments de música i alegria.
Després hi vàrem tornar al llarg de l’any encara 2 vegades més. Al final hem acabat gravant una cançó del disc nou amb tot d’amics dels camp de refugiats!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6_ocZ_JaeRw]
-Vos heu convertit en un grup internacional, havent tocat en molts països i festivals de gran format. Sense anar més lluny, la gira del nou disc s’iniciarà al Viñarock i passarà per França, ciutats com Amsterdam o festivals com l’Arenal Sound. Penseu que la música en català està en un bon moment?
Nosaltres sempre hem tingut molta inquietud en viatjar i sempre hem volgut portar la nostra música el més lluny possible!  Des de ja fa uns quants anys que tenim la sort de poder estar tocant en festivals de tota Europa i és una experiència emocionant poder compartir un trosset de la nostra llengua i la nostra cultura tant lluny de casa.
Avui en dia tenim molts grups catalans que tenen propostes molt interessants i molt diverses, És una sort poder disfrutar de tots ells.

-Com ha sigut el procés de creació del nou disc “El cor de la Terra”? Per què aquest títol?
Ha sigut el disc que hi hem dedicat més temps! Pràcticament hem estat 4 mesos i mig a l’estudi. Teníem molt material i al final hem hagut de descartar bastantes cançons!
El nom del disc va sorgir a l’Àfrica. Estant allà un dia pensàvem que si la Terra tenia un cor possiblement s’hauria de trobar a allà. A part d’això aquest és el disc més coral que tenim ja que és el disc on hi col·laboren més amics!!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BeH2eH9iPw4]
-Un altre món és possible, i amb aquest disc voleu col·laborar amb diversos col·lectius que lluiten per a aconseguir-ho. Conteu-nos un poc el projecte.
Per nosaltres el projecte de Txarango també és la nostre manera de créixer. Part d’aquest creixement també és aprendre quin és el rumb que ha d’anar agafant el rumb. D’aquesta manera per exemple ara ens hem constituït com a cooperativa. O hem decidit col·lectivitzar les cançons. Per això hem parlat amb 14 col·lectius amics, a qui admirem per la feina que fan, i hem decidit cedir el 50 % dels drets de les 14 cançons del disc nou perquè puguin continuar engegant projectes tant bonics com els que ja tenen. Per altre banda també ens servia per poder donar-ls’hi visibilitat a través de les nostres xarxes socials.

-Una pregunta obligada a les entrevistes de La Caixeta sempre és, penseu que és important l’assignatura de música a les escoles?
Nosaltres pensem que és important. De fet sempre reclamem als polítics que ens governen és necessari tenir classes de música on puguis aprendre a tocar instruments. Que no només han de poder estudiar música els nens de famílies que es poden permetre pagar les classes extraescolars de música (que solen ser molt cares) sinó que nosaltres volem una societat on tots els nens i nenes tinguin la oportunitat d’estudiar música des de les escoles públiques.

-Quin o quins consells donaríeu als xiquets i joves que volen dedicar-se al món de la música?
El món de la música és un món meravellós. Passen coses increïbles i et permet viure experiències que et canvien la vida. No obstant això també és un món molt sacrificat. Necessites molta constància i dedicació. Però si és allò que et fa feliç tot val la pena.
El nostre consell és que disfrutin molt de la música i que ho facin sempre des del cor.

-Quines són les 5 cançons que no podrien faltar a una playlist creada per Txarango?
Latinoamerica (Calle 13)
Torna’m (Itaca Band)
Size the day (Hoffmaestro)
Lion in the morning sun (Will and the people)
Después de amar (La Sra Tomasa)

-Com podem aconseguir el nou disc de Txarango?
Podeu entrar a la nostra pàgina web i descarregar el disc de manera lliure i gratuïta! O si voleu podeu trobar-lo a una botiga de discos.

Descarrega o compra ací el nou disc

-Moltes gràcies per haver col·laborat en aquesta entrevista i molts èxits en aquest nou disc i la gira que en breu comença!
Gràcies a vosaltres!