A l’any 1989 cinc músics espanyols van crear un projecte musical innovador que han desenvolupat al llarg dels anys en diversos aspectes: interpretació, pedagogia i creació musical.
A dia d’avui, amb una trajectòria de més de 25 anys en el món de la música de cambra, Spanish Brass és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical espanyol. A més d’haver participat en alguns dels festivals més importants de música i realitzar gires per tot el món, han tocat en la gala dels Premis Príncep d’Astúries l’any 1995.
El seu repertori és un dels aspectes més importants conjuntament amb la posada en escena. Han publicat 20 treballs discogràfics, entre ells un DVD-CD recopilatori.
De manera paral·lela a l’activitat de concerts, Spanish Brass organitza tres festivals dedicats als instruments de metall de caràcter internacional: el Festival Spanish Brass Alzira, el Brassurround i el Brass&Wines.
El grup està patrocinat per Buffet Group i rep el recolzament de la Generalitat Valenciana i del Ministeri de Cultura – INAEM.
Els components de Spanish Brass són: Carlos Benetó (trompeta), Juanjo Serna (trompeta), Manuel Pérez (trompa), Inda Bonet (trombó) i Sergio Finca (tuba).
Amb tota aquesta trajectòria, aquest mes he tingut el plaer de realitzar-los una entrevista per a la nostra secció, així que no m’entretinc més.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uXsg46g6t-s]
-Estem molt contents de tindre al blog al quintet Spanish Brass, benvinguts i gràcies per col·laborar!
-Què significa per a vosaltres la música?
Significa moltíssimes coses… ; però sobretot llibertat, no podem oblidar que és el nostre mitjà de viure i això ens ha donat molta llibertat en tots els sentits.
-Recentment heu estat actuant a França, a l’Auditori de Barcelona, a Alemània i molts altres llocs. Penseu que la música de cambra està en un bon moment?
Segons en quin país, si parlem del nostre país, està millor però no és fàcil, sobretot si pensem que som un grup de metalls. Per als cicles de cambra importants els metalls no estem ben considerats, però la nostra feina és obrir eixes portes.
-Una de les preocupacions de molts nens i nenes que comencen amb la música és que es posen nerviosos quan tenen que tocar davant d’un públic. Vosaltres heu tocat en llocs molt importants i en esdeveniments com la Gala dels Premis Príncep d’Astúries. Sentiu nervis abans de posar-vos davant del públic?
Els nervis són imprescindibles, l’únic antídot contra els nervis és el treball.
-Penseu que és important l’assignatura de música a les escoles? Què els diríeu a les xiquetes i xiquets que ara mateix estan estudiant música?
Per suposat la música és imprescindible en l’educació dels xiquets, està més que demostrat que beneficia a l’educació i al desenvolupament dels xiquets. A les xiquetes i xiquets els diríem que sobretot disfruten del que fan, la música és felicitat.
-Spanish Brass és un quintet amb una trajectòria de 25 anys, amb una quantitat d’espectacles diferents (didàctics, amb cantants, estrictament musicals, etc…), per tant suposem que haurà d’haver un bon treball en equip per tal de dur a terme satisfactòriament tota la feina. Com vos organitzeu?
El quintet i el nostre treball està plantejat com si fóra un treball d’orquestra, es a dir, que tenim un horari diari per a fer i plantejar el nostre treball musical. Cada dia fem un treball de 4 hores d’assaig, quan no tenim gires, i en eixes 4 hores fem un treball i organitzem el nostre treball musical i tècnic.
-El curs passat vaig assistir amb la totalitat dels alumnes del col·legi on treballava a veure el vostre espectacle didàctic “Brass, brass, brass”. Des dels alumnes de 3 anys fins als de 12 i tots els mestres que van assistir van quedar encantats amb l’espectacle. Quina és la fórmula per a fer que agrade l’espectacle a un àmbit d’edats tan ampli?
En primer lloc, pensar que el public jove és tan important com un altre, es més, pensem que és el públic més exigent que hi ha. D’altra banda, als nostres espectacles pedagògics no sols hi ha un treball musical important, també és molt important, el treball de coreografies (per a dibuixar el que està passant amb la música, el treball de llums o “l’atrezzo”). Tot està estudiat i treballat d’una manera molt important.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fZt1EJYqpag]
-Quines són les 5 cançons o obres musicals que no podrien faltar a una playlist creada per vosaltres?
Creiem que limitar mai es bo, hi ha tanta música indispensable i tants estils…
-Per a finalitzar ens agradaria saber quines són les properes actuacions on poder gaudir de Spanish Brass.
7-11-2016
Brass al Bruc. www.cmmb.cat/ca/brass-al-bruc-amb-spanish-brass-7-de-novembre-de-17-a-21-h_242712#.V_PJTDuTzz3
8-11-2016
11.00h Brass Brass Brass en el Auditori-Teatre Municipal de Calldetenes (Barcelona)
9-11-2016
9.45 y 11.00h Brass Brass Brass en el Auditori Municipal de Vilafranca del Penedés (Barcelona)
10-11-2016
9.45 y 11.00h Brass Brass Brass en el Conservatori de Manresa (Barcelona)
11-11-2016
9.45h Brass Brass Brass en el Teatre Municipal de Igualada (Barcelona)
15-11-2016
10.00h Brass Brass Brass en el Teatre Municipal de Berga (Barcelona)
16-11-2016
11.00h Brass Brass Brass en el Teatre La Lliga de Capellades (Barcelona)
17-11-2016
9.45 y 11.00h Brass Brass Brass en el Teatre Monumental de Mataró (Barcelona)
18-11-2016
11.00h Brass Brass Brass en el Teatre Principal de Arenys de Mar (Barcelona)
19-11-2016
19.00h Brass Brass Brass en el Auditorio de la Casa de la Cultura de Benimodo (Valencia)
20-11-2016
19.00h Metalls d’Estil en la Casa de Cultura de Museros (Valencia)
22-11-2016
11.15 y 15.15h Brass Brass Brass en l’ Escola Mas Boadella de Sabadell (Barcelona)
23-11-2016
9.45 y 11.00h Brass Brass Brass en l’ Ateneu de VilassardeMar (Barcelona)
24-11-2016
10.30h Brass Brass Brass en La Sala de Argentona (Barcelona)
25-11-2016
Arròs amb fesols i Jazz – Presentación vino Safrà del Celler del Roure en el Rte. La Marítima. Edificio Veles e vents en Valencia
27-11-2016
19.00h Casa de la Cultura de Picassent (Valencia)
Moltes gràcies per col·laborar en aquesta entrevista!