La Ranamanca a l’entrevista de desembre

rana-comic

La Ranamanca és un grup que naix l’any 2010 a Castelló de la Plana. Els caracteritza el seu estil propi auto denominat “Rumba de la Plana”, ja que la seua música és una mescla de rumba i molts altres estils com el reggae o ska. Actualment són un dels grups de l’escena musical de Castelló amb més seguidors, i és que els seus directes són pura energia i positivitat.

rana-directe

A l’any 2013 van presentar el seu primer treball, i ho van fer amb un concert en directe al Teatre Principal de Castelló, del qual podem gaudir en el seu canal de YouTube d’una gran quantitat de cançons que van enregistrar. Des d’aquell “Sobre sorpresa”, l’evolució ha sigut constant, havent actuat en moltes sales i festivals, destacant el “Trovam!”, el FeCStival, el d’Alba Fest, la presentació del CD “Cuéntame más” en Gossip o la recent actuació compartint cartell amb “La Raiz”. També han compartit escenaris amb grups com Txarango o El Canijo de Jerez, i en els seus concerts han tingut col·laboracions importants com  la de “Rapsodes”, en la cançó “Lluna”.  Aquest més tenim el plaer de tenir-los a La Caixeta Musical.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=INVWu7ses7U]

-Estem molt contents de tindre a “La caixeta musical” a un grup que ha aconseguit fer-se un bon lloc en la indústria musical de Castelló. Donem la benvinguda a La Ranamanca. Per a començar ens agradaria conèixer com va començar el projecte, com sorgix el grup?


Bé, La Ranamanca va nàixer a 2010 de la mà de Pajares i Corcu. Ells van crear el grup i li van posar nom. Des d’aleshores fins ara, el grup ha anat evolucionant i han anat passant moltíssimes persones pel nostre projecte i altres han anat eixint. Els dos fundadors van decidir deixar-se el grup, però totes les persones que han passat per ací, han posat el seu granet de sorra per a que La Rana siga el que ara és i el que serà demà.

-La totalitat de les cançons que inclouen els vostres treballs discogràfics estan composades per vosaltres. Ens podríeu contar com és aquest procés de creació d’una cançó?

Sí. Efectivament. Totes i cadascuna de les cançons han sigut composades per components del grup. Una cançó pot nàixer de moltes maneres; una melodia recurrent dins el teu cap, uns gargots escrits a un paper arrugat, una roda d’acords bonica… Una vegada eixa idea -en brut- arriba al local d’assaig, comença el segon procés de producció en què tots els components del grup participem per enllestir una cançó que tinga realment el segell de La Ranamanca.

-Una pregunta que vos hauran fet moltes voltes, però que és obligada, té que veure amb el terme “Rumba de la Plana” que vosaltres utilitzeu per a descriure la vostra música. Per què aquest terme, d’on sorgix i quins estils conté?

Rumba de la Plana és la nostra marca de la casa. És la manera amb que ens agrada definir el que fem. Evidentment, tot el que fem no és rumba, ja que toquen molts altres estils. De manera que dins de “Rumba de la Plana” cap des de la salsa fins l’ska, passant pel funky, el merengue, el cha-cha, mariachi, etc. Ah, i una frase que ens agrada dir quan ens fan aquesta pregunta: “Ni rumba flamenca, ni rumba catalana: Rumba de la Plana”

– En un grup amb una quantitat de músics considerable com és el vostre, i que a la vegada tots teniu altres projectes entre mans, pense que no serà tasca fàcil  l’organització d’assajos, enregistraments i concerts. Com aconseguiu un bon resultat  tenint en compte aquests handicaps? El treball en equip i la motivació seran peces clau en aquest trencaclosques no?

Seria ideal que tots poguérem bolcar-nos exclusivament a aquest projecte, però hem de ser realistes: un músic també ha de menjar i també ha de pagar factures; llavors, és normal que tots els components del grup tinguem altres projectes musicals. No obstant, per a tots, La Rana és el grup de referència i és ací on bolquem totes les nostres il·lusions i energies. Sinó, La Rana no podria funcionar.

-Els concerts de La Ranamanca solen ser una recàrrega d’energia positiva i felicitat per a la gent que acudim als vostres directes. Quins ingredients utilitzeu per obtenir aquests resultats?

Si d’una cosa podem presumir a La Ranamanca és de l’immillorable grup humà que som. Ens estimem moltíssim, confiem els uns en els altres, ens respectem i sempre estem de conya dient alguna barbaritat que altra. I som així tant baix, com dalt l’escenari. Aquesta és la clau.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CmlIRS9wKjw]

-Després de presentar el vostre EP “Sobre sorpresa” amb 5 temes i un temps després demanar col·laboració mitjançant Verkami per a  enregistrar el que seria el primer LP “Cuéntame más”, quines son les vostres sensacions havent aconseguit sobradament la quantitat demanada? És fàcil el procés de creació d’un disc de llarga duració?

La història del Verkami va ser de les coses més meravelloses que ens han passat. És molt bonic veure com tantíssima gent aposta pel teu projecte i com, gràcies a elles i ells, superes amb escreix l’objectiu que t’havies plantejat. I sí, gravar un LP és un treball costós, però immensament gratificant. De fet, ara mateix, ens pilleu en ple procés de producció del nostre pròxim disc! Són moltíssimes hores d’assajos, d’estudi a casa, de composició, d’arranjaments, de decisions, de tensió, d’il·lusió i de moltíssimes altres coses, però t’assegure que mereix la pena.

-Pregunta obligatòria. Penseu que és important l’assignatura de música a les escoles? Què els diríeu a les xiquetes i xiquets que ara mateix estan estudiant música?

L´assignatura de música no sols es important a les escoles, es imprescindible, i es més, deuria de tindre més protagonisme dintre dels centres, inclòs dintre d’ altres matèries que es desenvolupen al llarg de l’ ensenyament dels més menuts. La música ajuda a retindre informació d’ una manera senzilla i lúdica per als estudiants en aquesta etapa del seu ensenyament, i utilitzar la música com a mitjà de transmissió d’ informació pot ser una ferramenta molt útil per al professor a l’ hora d’ abordar una matèria.

-Quines són les 5 cançons que no podrien faltar a una playlist creada per vosaltres?

Aquesta és una bona pregunta donat que cada membre de La Rana beu de moltes vessants musicals, aleshores podríem trobar molts estils ben diferents dels que conformen La Rana ara mateix. Caldrien més de 5 cançons ineludibles dintre d’ una llista musical feta per La Rana, no obstant aquestes 5 podrien ser un exemple de les que provablement estarien :

  • Que tinguem Sort – de Lluís Llach
  • Ventilador R 80 – de Ojos de Brujo
  • Jumpi – de Sergent García
  • Auxili- Auxili
  • Tio Macaco – Snarky puppy

-Per a finalitzar ens agradaria saber com podem aconseguir el vostre CD “Cuéntame más” per a gaudir de la vostra música en les nostres cases?

La nostra música es pot aconseguir de moltes maneres: la més fàcil i divertida és vindre a un dels nostres concerts i passar-te per l’stand de merxandatge després de gaudir del nostre directe. I també el pots aconseguir des de casa i de manera totalment gratuïta entrant a https://mesdemil.bandcamp.com/album/la-ranamanca-cu-ntame-m-s . A més, també ens pots trobar a Spotify i a YouTube. Mira, quantes maneres de gaudir de La Ranamanca!

-Moltes gràcies per participar en aquesta entrevista!