ISABEL VILLAGAR, A L’ENTREVISTA DE SETEMBRE

IMG_2261
Isabel Villagar

Aquest mes tinc el plaer d’entrevistar al blog a Isabel Villagar. Ella és COACH VOCAL de referència internacional. Titulada oficial Superior en Pedagogia del Cant amb Matrícula d’Honor y Premi Extraordinari Fi de Carrera per unanimitat. Titulada en Cant, Piano i Ingeriria. Professora de cursos d’Educació Vocal de Máster Universidad Europea Miguel de Cervantes-SLKE. Dir. Vocal Center. Full Member National Assoc. Teachers Singing (EE.UU.). Membre de la EVTA, European Voice Teacher Association. Deleg. Assoc. Española de Profesores de Canto. Dir. Assoc. de Músicos Profesionales de España-CV. Experta en Tècnica Vocal. Especialitzada a més en veus infantils y juvenils. Coach vocal dels programes de televisió “Family Duo”  (À punt Mèdia) i “Idol Kids” (Telecinco) de la productora FremantleMedia (responsable de Factor X y Got Talent). Prepara assíduament a participants de concursos de televisió, com per exemple, d’Operación Triunfo.

 

-Hola Isabel i benvinguda al blog. Per començar m’agradaria que ens contares en què consisteix la figura del Coach Vocal, ja que últimament és una paraula molt escoltada tant a la televisió com a la ràdio, però potser molta gent no sap ben bé la seua funció.

La paraula coach significa entrenador. La feina d’un coach vocal és per tant la d’un entrenador de la veu.  En el meu cas entrene la veu parlada i la veu cantada. Es una tasca en la que traiem el màxim potencial a la veu en el mínim de temps. És un treball que requereix d’una gran implicació per part de l’alumne perquè el pla d’entrenament es personalitzat i variable en el temps.

-Qui hauria d’acudir a un coach vocal i quin seria el moment més adient per a fer-ho?

Qualsevol persona que treballe de manera intensiva amb la seua veu parlada: docents, periodistes, conferenciants, entrenadors esportius, etc.

O qualsevol persona que vol millorar la seua manera de cantar: cantants amateurs o professionals, professors de música, coralistes…

I quan?  Millor abans que després perquè assolir una bona memòria muscular és fonamental i desfer-ne una dolenta és pitjor que treballar bé des de l’inici.

 

-Quins factors intervenen per a desenvolupar una correcta emissió vocal? 

La veu funciona sota cinc principis científics: postura, respiració, emissió, ressonància i articulació. Una bona emissió és fruit d’una bona coordinació neuromuscular d’aquests cinc principis.

-Quins consells ens podries donar per a tenir una bona salut vocal?

Fer exercicis per a assolir una bona tècnica vocal i tindre un bon gest vocal.

Descans, és fonamental dormir be.

Alimentació i hidratació, evitar menjar molt abans de parlar o cantar.

Equilibri emocional, l’estrès i els disgustos no són bons per a la veu.

-Com cal treballar la veu a les classes de música per tal d’escalfar-la i evitar lesions o esgotament vocal?

En el meu llibre “Guía práctica para cantar en un coro”, dóne moltes idees per a treballar la tècnica vocal en grups tenint en compte els principis de la veu i el aprenentatge musical. Si cada dia es fan una sèrie d’activitats en les que es treballe: postura amb estiraments i moviment o ball; respiració amb el ritme de les cançons, per exemple; emissió amb “br” amb una melodia coneguda o un exercici de vocalització i així amb tots… ens trobarem que treballar la tècnica vocal ens porta 5-10 minuts i és divertit i creatiu.

 

-A les classes de música trobem 3 blocs de continguts: escolta, interpretació instrumental i música, moviment i dansa. Creus que s’hauria d’ampliar un bloc més per a donar cabuda exclusivament a la tècnica vocal? 

Crec que es pot fer tot amb la veu. És la meua experiència.

Si es canta a dos o tres veus o amb acompanyament ja es treballa l’escolta. O si es treballa fent activitats pregunta resposta, per exemple.

La veu és l’instrument musical per excel·lència, tots poden cantar, fer un obstinat rítmic amb la veu o beat box…

I, a més, si aprenem les cançons o els ritmes amb moviment, es queden millor.

Trobe que encara hi han mestres de música que com no es senten molt còmodes cantant fugen d’articular la classe de música amb la veu i això no és bo. El mestre hauria de ficar-se les piles amb la competència vocal i no privar als alumnes del plaer de cantar i crear música en grup.

Creus que, fins i tot s’hauria d’incloure aquest contingut en les assignatures de llengües, ja que també inclouen comunicació oral?

La cançó és l’única forma musical present en totes les cultures del món. Açò ja ho va estudiar l’etnomusicòleg Alan Lomax fa més d’un segle. Els diferents repertoris en altres llengües son una potent eina per treballar altres llengües i la diversitat.

Si parles amb els professors d’idiomes veuràs com la majoria fa un ús didàctic molt interessant de les cançons i que els agrada cantar. 🙂

 

-Pròximament seràs la coach vocal del nou programa d’À Punt Mèdia, Family Duo. Com afrontes aquesta nova etapa? 

Amb moltíssima il·lusió. És un plaer treballar amb aquest equip meravellós de professionals i amb cantants amb tanta energia i talent. Estic segura que enganxarà a les famílies davant de la pantalla els dissabtes a la nit.

-Has sigut la professora de veu de cantants com Thalia d’Operación Triunfo o de presentadors de ràdio i televisió com Máximo Pradera. Quina importància té el treball controlat de la veu per a cantants professionals o locutors i presentadors?

El treball de la veu és una carrera de fons i mai es deixa d’aprendre. S’ha de tindre en compte que hi han etapes en l’evolució de la veu i els cantants han d’ajustar la seua tècnica amb la seua maduresa i experiència. Per això és necessària una oïda externa experta que siga capaç d’apreciar canvis subtils i orientar el camí. Els millors professionals sempre tenen aquest esperit de superació i s’envolten de persones que els ajuden en la seua carrera. Ningú pensa que  Rafa Nadal ha de deixar de tindre un entrenador pel fet d’haver guanyat tantes vegades el Roland Garros.

-En el teu últim llibre “La voz si que importa”, parles de la rellevància amb l’ús de la veu durant els processos comunicatius. Creus que la veu  és el factor més important en aquests processos? O va acompanyada d’altres aspectes més importants?

La veu es fonamental perquè amb ella ens identifiquem i ens dóna una manera i un lloc al món.

Quan comuniquem emprenem tot el cos. La veu i el llenguatge no verbal son fonamentals però no ens podem oblidar del component emocional i de l’ús del llenguatge.

 

-La població fa un ús adequat de la seua veu a l’hora d’expressar-se i comunicar-se?

Crec que hi ha una mancança en quant a que la gent creu que no pot fer massa per canviar o millorar la veu. I això no és veritat. En general la majoria de les persones fan un infraús de la seua veu i tenen molt de marge de millora.

Els meus alumnes es troben que quan milloren la seua veu, milloren les seues relacions perquè les persones del seu entorn els escolten amb més atenció. O gaudeixen parlant en públic i això els porta una millora laboral.

-Potser un infant sempre havia cantat i ja tenia la veu acomodada, però degut als canvis de la pubertat es pot veure afectada. Com es treballen els aspectes de la muda vocal en l’adolescència?  

El primer que s’ha d’explicar al final de la primària i al començament de la secundaria és què va a passar amb la veu, tant a les xiques com als xics. Les teories de la muda vocal acceptades internacionalment han de ser explicades pels mestres.

Si un nen o nena cantava en la infància tindrà, en general, una millor transició si comprèn el procés. Jo recomane les classes individuals amb professionals qualificats perquè és necessari ajustar la tècnica i el repertori a l’alumne i no al contrari. A més, cada alumne porta un ritme de creixement que s’ha de respectar per a no forçar.

-Creus que és important el cant en la infància? 

Es fonamental i diria des de l’embaràs perquè la formació de la oïda comença a partir del tercer mes d’embaràs. Si la mare canta, genera un vincle especial però també connexions neuronals en quant al so.

En la primera infància, fins als sis anys, hi ha que cantar-jugant i explorant diferents sons. Compra la guia per a cantar amb xiquets ací

La segona infància (la primària), és un moment d’estabilitat vocal i per tant es pot fer un aprenentatge conscient, sistemàtic i respectuós amb les veus dels xiquets.

-Té la mateixa importància en l’adolescència? 

Té la mateixa importància la lectura en la primària que en la secundària? El cant forma part de la vida de les persones, no hi ha cap raó científica, fisiològica o pedagògica que desaconselle el cant tant en la infància com en la adolescència. Curs online per a l’ensenyança del cant en xiquets i adolescents

El que hem de fer els mestres es conèixer que passa en cada etapa i adaptar la metodologia i el repertori. Com es fa en totes les disciplines,  o els xiquets lligen El tirant lo Blanch amb 7 anys?

La qüestió ací és, estan els docents preparats per a aquest repte? Perquè als xiquets i els adolescents que els agrada cantar ho fan… Em pregunte, quants d’ells amb una bona guia i una bon fonament musical i vocal podrien fer-ho molt millor?

-Un problema molt comú en les professores i professors sol ser el càstig de la veu, fins a nivells de quedar-nos amb afonia. Quins consells o quines pràctiques ens recomanaries per a pal·liar aquest problema amb la veu?

 Llegir el llibre La voz si que importa 😉 Compra ací el llibre

Fora broma, els mestres heu de ser conscients  que feu un ús molt intensiu de la veu, que treballar amb nens és emocionalment molt intens i que heu de fer una rutina diària d’escalfament i treball de la veu. I en el cas  que els problemes perduren buscar l’ajuda dels professionals. A vegades es poden fer formacions en el centre, és qüestió a vegades de propasar-ho.

-Per a finalitzar l’entrevista, ens agradaria saber quines serien les 5 cançons que no podrien faltar a una playlist creada per Isabel Villagar.

5 no, 50!!! 🙂 Les cinc primeres especialment. Fes click per accedir a la playlist

-Moltes gràcies per compartir aquest temps amb nosaltres i per haver compartit els teus coneixements, que de ben segur ens seran d’ajuda.

 Moltes gràcies.