Les danses populars del Corpus valencià

DSC_0585 (2).JPG
Dansa de la Moma | Foto: David Cubedo

Aquest cap de setmana es celebra la festivitat del Corpus. Una celebració religiosa que també conté una part cívica o profana, que res te a veure amb la part religiosa. És aquesta darrera part la que comentaré en aquest article, ja que conté moltes danses populars de gran riquesa, que es ballen al voltant de tota la Comunitat Valenciana.

Concretament em centraré en la ciutat de Castelló, on també adjunte el material gràfic que ahir mateix vaig poder fotografiar.

Història


La primera processó cívica data de l’any 1350 a la ciutat de València i uns anys després va arribar a les comarques de Castelló.

Aquestes danses no sempre han tingut la mateixa importància, arribant en alguns casos a no poder ballar-les, degut a que l’església no ho considerava oportú. També en el s.XVIII, el rei Carles III, va prohibir aquestes desfilades cíviques perquè deslluïen la part religiosa.

Un temps després, per tal de separar la part cívica de la religiosa, es va incorporar la creu alçada, que servia de frontera entre les dues parts. Tota la part cívica eixia davant de la creu, i la resta darrere.

 Danses


Les danses mostren la riquesa del folklore valencià i sempre van acompanyades per la música del tabal i la dolçaina. Cal afegir que, tot i que parlaré de les de Castelló, a València es ballen les mateixes, afegint la dansa de la magrana.

 Per ordre d’aparició:

Els gegants

 Desfilen 6 gegants en fila india. Aquests són “Tàfol i Lledó”, que simulen al senyor i la senyora. Després la parella de llauradors, “Sentet i Senteta” i finalment, la parella de moros, “Mussa i Azufaifa”.

 Els nanos

 Daten de l’any 1764 i representen allò més lleig i defectuós de les persones. És aquesta la raó del seu aspecte.

DSC_0565 (2).JPG
Nanos | Foto: David Cubedo

 Els cavallets

 Data de 1853. Simbolitza l’adoració del Santíssim per part dels infidels àrabs. Son diversos cavallets ballant i creuant-se entre sí.

DSC_0569 (2).JPG
Dansa dels cavallets | Foto: David Cubedo

 Els arquets

 Representa l’alegria dels llauradors per poder participar en aquesta festivitat i és interpretat per xiquetes vestides de pastoretes amb arcs de flors en les mans.

 La Moma i els Momos

 Data de 1678. Representa la lluita entre la virtut, que és la Moma, contra els set pecats capitals, que els representen els Momos. Sempre guanya la Moma en aquesta dansa.

Sols es balla per homes i la Moma sempre és un home vestit de blanc.

DSC_0592 (2)
La Moma i els Momos | Foto: David Cubedo

 Les vetes

 Aquesta dansa és ballada per dones, que vestides de blanc i amb mantons, entrellacen cintes de colors per parelles, així formen diverses figures.

DSC_0581 (3).JPG
Dansa de les Vetes | Foto: David Cubedo

A la teua localitat ballen alguna dansa popular diferent? Conta’ns-ho a través de les nostres xarxes socials.