Setena edició del Real Jazz

El Real Jazz torna del 23 al 25 de setembre a Vila-real

Real Jazz a Vila-real
Foto: Real Jazz

Vila-real tornarà a atraure les mirades dels amants del jazz en la setena edició del Festival de Jazz, Real Jazz, que torna del 23 al 25 de setembre amb una proposta potent i avantguardista, i un canvi d’ubicació com a principal novetat. Així, la programació del Real Jazz que hui han presentat la regidora de Cultura, Rosario Royo, i el director artístic del festival, Vicent Colonques, inclou tres concerts a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner perquè el públic visca una experiència totalment diferent a la de les últimes edicions, celebrades a l’aire lliure a causa de la pandèmia. Clara Peya, Javier Vercher i Yei Yi & Co conformen el cartell del Real Jazz, que s’ha convertit ja en una cita cultural consolidada a la ciutat.

Royo ha explicat que el canvi d’ubicació respon a una voluntat de constant evolució i adaptació a les circumstàncies, per la qual cosa ha agraït al responsable artístic la seua col·laboració, i ha expressat el seu desig que “el públic gaudi i responga com sempre, convertint a Vila-real de nou en un referent en la difusió i promoció d’aquest estil musical”.

Per part seua, Vicent Colonques ha agraït la confiança i el suport de l’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Cultura, des de l’inici del festival i “especialment durant aquests últims anys de pandèmia, en els quals fins i tot en els pitjors moments vam poder celebrar el Real Jazz, adaptant-nos a les circumstàncies i amb concerts a l’aire lliure”. Ara, en aquest procés d’adaptació i canvi, el festival es trasllada a l’Auditori Municipal, “un escenari que ens permet un tipus de concerts diferents als que havíem programat fins al moment”.

La pianista Clara Peya obrirà el festival el divendres 23 de setembre amb el seu àlbum Perifèria i el seu estil que se situa a “les fronteres del jazz”, tal com explica Vicent Colonques. El 24 de setembre serà el torn del saxofonista valencià Javier Vercher i el seu projecte Agricultural Wisdom, emmarcat en el jazz més orgànic. Finalment, el sextet Yei Yi & Co, liderat pel bateria Jesús Gallardo, pujarà a l’escenari de l’Auditori Municipal amb la seua proposta A l’espai Nivi. Colonques ha animat al públic a viure l’experiència del Real Jazz, “que és música lliure, i per tant s’ha de gaudir en directe”.

El Real Jazz manté el seu compromís de gratuïtat dels concerts, encara que serà necessari comptar amb una invitació, que es pot recollir des d’aquest dijous 15 de setembre a l’Auditori, en horari de 10.00 a 14.00 hores. A més, “el dia dels concerts, també hi haurà invitacions en taquilla per a les persones que no hagen pogut recollir-les amb anterioritat”, ha explicat la regidora de Cultura, qui també ha agraït la col·laboració d’À Punt Mèdia. L’horari dels concerts serà les 20.00 hores.

Cartell Real Jazz 2022

ACTUACIONS


CLARA PEYA

La pianista i compositora Clara Peya presenta nou treball,
el seu onzé àlbum Perifèria. L’univers de l’artista s’inspira aquesta vegada en els espais de pas, en els marges, en allò que no han volgut que mirem. Les perifèries reals i emocionals que genera
un sistema hostil que no ens abraça a tots. Els perímetres que emmarquen i classifiquen el que és normatiu i la necessitat de dinamitar-ho tot per a habitar un nou espai sense límits.


JAVIER VERCHER

Javier Vercher presenta Agricultural Wisdom , un projecte musical en què el saxofonista i compositor de carrera internacional compta amb un sextet format per alguns dels millors músics residents a València. Agricultural Wisdom està pensat com un espai obert a la improvisació i el desenvolupament orgànic del , amb una riquesa harmònica plena de matisos i un llenguatge lliure d’excessos i clarament sensitiu.


YEI YI & CO

Yei Yi & Co presenta el seu nou projecte A l’espai Nivi , amb temes originals compostos per José Muñoz, Carlos Medina i Jesús Gallardo. Com en anteriors treballs, es pot escoltar la mescla de ritmes agermanats amb el procedents d’altres estètiques.

La incorporació de flauta, soprano, saxo alt (Augusto César Lima) i guitarra (Carlos Medina), aporten noves textures que afegeixen frescor al repertori del grup.