Vibracions d’ampli espectre sonor al festival ULTRASONS de l’Alcora

Les presentacions de discos i les estrenes destacaran en l’onzena edició d’ULTRASONS. Magalí Sare & Sebastià Gris, Versonautas o Sons d’Embat són algunes de les propostes que visitaran l’Alcora.

Magalí Sare & Sebastià Gris

L’11a edició d’“ULTRASONS. Músiques en vibració” es realitzarà, si les circumstàncies ho permeten, del 16 al 25 d’octubre, dos caps de setmana amb una extensa programació musical amb llassos a d’altres disciplines artístiques. El cicle manté, un any més, l’essència de les seues programacions: pluralitat estilística, promoció de noves propostes i compromís cultural amb l’entorn, fet que el converteix en una de les cites culturals de la tardor a les comarques de Castelló. Una edició pensada per a conèixer nous projectes des de la capital de l’Alcalatén i on el centre neuràlgic tornarà a ser el Saló Gòtic de Casa de la Música i els seus voltants, encara que enguany algunes activitats es realitzaran en format digital.

Programació musical


De la programació destaques noms com “Magalí Sare & Sebastià Gris”, per primera vegada en terres valencianes (Tot i que Magalí Sare ja va visitar Castelló fa dues anys amb la gira d’Estòmac de la Clara Peya) i presentant el seu nou disc, “A boy and a girl”, editat a gener de 2020 i produït per David Soler i Santi Careta. Una aposta per l’experimentació amb barreja de m sica clàssica, moderna, fol lore mallorquí o electrònica. El disc ha estat considerat un dels millors treballs de “World Music” per la World Music Charts Europe.

Un altre duo que també presentarà nou treball discogràfic en el cicle és Versonautas. La formació formada per Ana Sanahuja i Roqui Albero presenta “Astre Blau”: spoken word, experimentació sonora, cançó parlada, electrònica, jazz i performance. Un àlbum editat a febrer de 2020 i on han col·laborat artistes com Jorge Drexler, Sílvia Pérez Cruz, Raúl Rodríguez i Chipirón de Cádiz.

Canviant de vibracions, però també amb disc sota el braç, es podrà gaudir al Saló Gòtic de Néstor Zarzoso. El pianista de La Vall d’Uixó presentarà, per primera vegada a Castelló, “Tangos per a la teua absència”, una cita ue s’ha fet esperar degut a les causes sanitàries. El treball combina diferents llenguatges, mestissatge cultural i caràcter evolutiu; per a oferir obres de nova creació, repertori contemporani i adaptacions de tangos tradicionals.

La proposta que tancarà el cicle serà una altra estrena en terres valencianes, Sons d’Embat, projecte liderat per l’acordionista Pau Barberà. El músic d’Ontinyent desembarca al cicle amb una amplia i experimentada tripulació provinent de València, Illes Balears i Catalunya, per a presentar un repertori basat en can ons d’arrel peninsular i mediterrànies. Arranjaments de música tradicional barrejats amb el diàleg polifònic de les veus i amb reminiscències celtes i bretones.

Brots. Convocatòria de suport a la creació.


“La distància”

Més estrenes de l’edició de 2020 són les protagonitzades per les propostes seleccionades en “Brots. convocatòria de suport a la creació”, una iniciativa de l’associació “Mudart. Viu l’escena” i “ULTRASONS. Músiques en vibració”. Els dos projectes programats en el cicle són “La distància”: teatre físic, dansa i música a càrrec de Rebeca Izquierdo i Panchi Vivó. I “Aso Pyragahs”: fotografia i música a càrrec de Jose Gas i Aso Pyromal.

Les referències locals les trobem amb “Don’t worry, we are brothers”, projecte amb el segell de certificació musical dels germans Albero i presentant nou disc “Elegancia Cero”. I l’exposició “La Bacanal”, una mostra eclèctica i plena de color que reuneix algunes de les obres publicades en “El Colmo Fanzine”. Un projecte col·laboratiu i comunitari al voltant de la cultura, on la il·lustració és la seua columna vertebral.

D’altres propostes amb forts lligams amb l’Alcora són Sotto Voce, quartet vocal finalista de l’edició de 2020 i premi especial “M si ues en vibració” al Concurs de Música de Cambra “IES Ximén d’Urrea – Ciutat de l’Alcora”, combina repertori renaixentista i contemporani. I els encarregats d’obrir el cicle, una edició més i esperant que porten sort com en les dos anteriors ocasions, Abraç Band, combo d’instruments de vent i bateria sorgit de l’escola Mondo Rítmic amb un directe enèrgic, ritmes festius, so poderós i repertori eclèctic.

Igual que en edicions anteriors, ULTRASONS està compromès amb la dinamització cultural de l’entorn i aposta per activitats destinades a generar espais de formació, reflexió, creativitat,… Dins d’a uestes activitats trobem l’entrega del “Premi ULTRASONS”, un agraïment anual que vol distingir les personalitats o entitats que ajuden al desenvolupament de la cultura local. En la quarta edició del premi s’ha decidit concedir a uest mèrit al Bestialc: per ser una cita referent de l’escena musical a casa nostra, per lluitar per la música en directe i per celebrar el 25è aniversari el més prompte possible.

En el foment al desenvolupament cultural també està l’activitat: “ULTRASONS als instituts”, col·laboració amb els dos centres educatius d’educació secundària de la localitat, activitat pensada per a poder apropar les vibracions del cicle a les aules. En l’11a edició, la proposta presentada ha sigut l’adaptació didàctica del projecte “i Carles esdevingué piano” de José Luis Miralles Bono sobre l’obra de Carles Santos. Degut als moments que vivim l’espai es desenvoluparà en digital.

I dins d’a uest recull d’activitats d’impuls cultural, el projecte més antic és l’espai de medicació cultural, Hot Talk Club, organitzat conjuntament amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén. També es realitzarà en digital i sota el títol de “Diàlegs al núvol” s’han enregistrat diferents xarrades conduïdes per Laura José i Miriam Chiva per a saber un poc més sobre la professionalització del sector cultural amb Marina Hervás, Carla Chillida, Pau Ayet i Asun Pérez; i la cultura en el nostre entorn amb Cristóbal Saborit, Núria Albella, Javier Garcés i Elena Medina “La Megi”. Els diàlegs es podran visualitzar durant les dates del cicle en la web www.ultrasons.info.

“ULTRASONS. M si ues en vibració” és possible gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura; la cooperació de la Caixa Rural; i la col·laboració del pub La Cocotera, la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà, pizzeria La Gioconda i cerveseria La Griferia. Així com l’esfor dels components i voluntaris de l’Associació JDB.

Programació


Divendres, 16 d’octubre:
20.30H | Abraç Band | Pub La Cocotera

Dissabte, 17 d’octubre
17.30H | La Bacanal. Presentació i exposició de “El Colmo Fanzine” | Reixa de la Vila (exterior del Saló Gòtic)

19.00H | Magalí Sare & Sebastià Gris | Saló Gòtic

Diumenge, 18 d’octubre
17.30H | Don’t worry, we are brothers | Reixa de la Vila (exterior del Saló Gòtic)

>> Al finalitzar l’acte entrega del Premi ULTRASONS 2020 19.00H |Tangos per a la teua absència. Néstor Zarzoso | Saló Gòtic

Dissabte, 24 d’octubre
17.30H | Sotto Voce | Casa de la Música

18.00H | La Distància | Plaça La Sang 19.00H | Versonautas | Saló Gòtic

Diumenge, 25 d’octubre
17.30H | Aso Pyragahs | Saló Gòtic

19.00H | Sons d’Embat | Plaça La Sang

Online

Hot Talk Club. Espai de mediació cultural > Diàlegs al núvol:

>> Professionalització del sector cultural: Marina Hervás, Carla Chillida, Pau Ayet i Asun Pérez. >> Cultura en el nostre entorn: Cristóbal Saborit, Núria Albella, Javier Garcés i Elena Medina.

ULTRASONS als instituts

> “i Carles esdevingué piano” a càrrec de José Luis Miralles Bono. (material exclusiu per al centres IES Ximén d’Urrea i IES l’Alcalatén)